Maantieteen rannoilla, tiedepolitiikan saaristossa – Akateemikko Olavi Granön elämä

Olavi Granön elämänkerran kansikuva

Maantieteen rannoilla, tiedepolitiikan saaristossa – Akateemikko Olavi Granön elämä

Kirjoittajat: Pekka Kanervisto, Jukka Käyhkö, Timo Niitemaa, Timo Tarmio, Keijo Virtanen.

Teoksen esittely

Akateemikko Olavi Granö (1925–2013) muistetaan hänen roolistaan nykymuotoisen suomalaisen tiedepoliittisen järjestelmän rakentajana. Granön ajatukset tieteellisen tutkimuksen ja yhteiskunnan vuorovaikutuksesta vaikuttivat keskeisesti järjestelmää toteuttavan Suomen Akatemian uudistamiseen ja kehitykseen.

Granö oli myös eturivin maantieteen tutkija, tieteenfilosofi ja arvostettu yliopistomies sekä suurten tiede- ja tutkimushankkeiden ideoija ja organisaattori. Hänen roolinsa Saaristomeren ja merenkulun tutkimuksen kehittäjänä oli niin ikään ratkaisevan tärkeä. Granötä voi pitää suomalaisen ympäristötutkimuksen ja ympäristön suojelun pioneerina ja hän ehti jättää pysyvän jäljen myös Suomen ja Viron tiedeyhteistyöhön. Myöhempinä vuosinaan hän puolusti yliopistoinstituution asemaa Turun yliopiston kanslerina ja omistautui isänsä J. G. Granön, maailmankuulun maantieteilijän, tieteellisen perinnön vaalimiseen. 

Olavi Granön elämä tarjoaa tuoreen ja monitahoisen näkökulman tieteen ja tutkimuksen arvoihin, akateemisiin yhteisöihin ja koko 1900-luvun yhteiskunnalliseen kehitykseen.

Kovakantinen, 454 sivua, 147 kuvaa, Julkaisuvuosi: 2024
ISBN 978-952-68753-3-0 
Kustantaja/julkaisija: Turun Yliopistosäätiö / Suomen Maantieteellinen Seura

Tilaukset:

  • Teoksen hinta 35€ + mahdolliset lähetyskulut
  • Tiedekirjasta (ennakkotilaus 9.4.2024, julkaisu toukokuussa 2024) ja Turun yliopistosäätiö (nouto mahdollinen Turussa UTUshopista tai Maaherranmakasiinilta)

Olavi Granön elämänkerran kuva etu- ja takakansi

Olavi Granön elämänkerran kansikuva